ahlan wasahlan

Bila tgh boring..inilah jadinya..

Assalamualaikum..


Semalam hari minggu, so kita tak keje.Hari ni plak kena amik cuti pasal tpt keje kita Natoleo tak declare cuti Thaipusam dalam kalender Natoleo.Geng2 India kat tpt keje kita slalu usik kita...mcm kita yg nak amik kabadi..tiap2 tahun cuti.. hehehe..jgn maree arr.. Thaipusamnya semalam so..hari Isnin carry forward arr.. Taska anak2 kita tutup... so kita kena cutilah.. oklah tu...kalu tak gitu kita ni mmg ssh nak cuti..

Title kat atas tu pasal..kita ni bila duk umah cepat boring.Bukan boring tak suka duk umah. Tapi bila tgh musim rajin ni..mcm2 benda rasa nak buat..Kdg2 bila tgh rajin pun ssh gak nak buat keje..maklumlah bala tenteraku..ada angin gak dia org ni..kdg2 ok jer..senang nk buat keje..kdg2 byk keje yg ter..'back lock' sbb kena ngadapkan dia org jer..Sabar jerlah..Xperlah..itulah nikmat anak ramai..Salah satunya..dapat menguji kasabaran dan ketahanan fizikal dan mental.. hehehe... bagi yg anak ramai mesti setuju dgn statement kita ni...kan??..



tengoklah...'keretapiku' naik keretapi...hehehe..





Tapi betullah..kalu nak buat tu 1000 daya.. So layan jerlah rasa boring ni...hehehe..


Oleh kerana dan sebulan water filter kat umah kita ni tak diservis, kita pun ringan2kan lah tulang untuk menyerviskannya. Dulu abg JMD kita punya duty ni.Tapi sebelum dia pegi KSA dulu dia dah hand over kat kita. Semenjak dia xde kat sini...baru 2 kali kita servis..Xper lepas ni kita nak update dlm schedule kita utk servis lebih kerap lagi. Duk kat Pasir Gudang ni, kualiti air mmg tak boleh caya. Banyak bendasing yg perlu dinyahkan.. cthnyer.. bakteria,impurities spt karat,kekotoran,silt dll..emm..tak pasal2 dapat 'zat besi' percuma yg memudaratkan.. Lagipun air nyer pun kuar ..alahai...lama sungguh nak tggu dia penuh satu jag. Kita tau mesti dah penuh dgn daki2 dan dia dh memblok filter tu.



sebelum dicuci >>>>>>>>>> selepas dicuci



Geli kan..tengok betapa kotornya kualiti air kat Pasir Gudang ni. Ni baru sebulan..kalu 2 bulan..3bulan..bertahun2..bayangkan betapa banyaknyer 'zat besi' yg diserap dan kita consume dlm tubuh badan kita ni.So, ni bukan iklan jual water filter tau...kat luar tu byk brand2 yang kita kira ok dan aplikasinya sama iaitu menapis kekotoran.Kalu nak cari yang ada ceramic n Activated carbon yg blh meremovekan unpleasant odours and colours.. Utk kengkawan kat sini yang masih teragak2 nk pakai water filter..rasanya tak salah jika ada rezeki lebih.. bermodallah sikit utk kebaikan seisi kuarga..chewah..


Benda lain yang dah kita buat semlm n kita rasa tak sangka sbb kita rasa kita jadik superwomen sekejap ialah..hehehe...






Ni gambo lama..masa tu pondokku msh dlm keadaan elok..








Isk..isk..dah makan tahun..dan dh diratah anai2pun..dah usang..sebelum dia rebah dan bg tujuan keselamatan..kita pun apa lagi..dgn sekali tendang jek...haiiyyyaa..bunyinyer brutal jer...tapi kita masih kontrol feminin tau...hehehe...






Maka robohlah pondok burukku ini...isk..isk..sedih gak...ada kenangan indah tau..

Nampaknya lepas ni xdelah tpt bersantai pak dan mak mentua aku. Slalunya bila dia org dtg sini kat situlah tpt lepak2 sambil menghirup angin sepoi2 bahasa walaupun angin tak segar sbb opposite rumah kita tu ada kilang Holcim (kilang simen)..geram kita kalu pikir kenapalh dia org bina kilang tu esp..kat kaw perumahan.emm..lari topik plak..

So tapak pondokku skrg ni tggu abg JMD utk decide..Hehehe..ni kira bg 'Hint' lah ni.. ;-)


Panjang gak entry kita kali ni..penatlah plak..hehehe..Diharap selain kita bercerita psl aktiviti kita dhari mggu..kita dpt share sesuatu dgn kengkawan kita..InsyaAllah..dan Sesapa yg ada tips utk ilangkan anai2 bolehlh share yer...ye lar selain guna khidmat Pest Control..sbb tu jalan yg paling akhir..kita pikirkan..setakat ni kita control sendiri dulu..




Wassalam...

No comments:

santapan rohani :)

Birthday Abdurrahman Sudais